Spelmethode

Daar ik eerst jaren op nest heb gespeeld vanaf 1979 overgegaan naar totaal weduwschap.

Hieronder mijn schema voor totaal weduwschap met de duivinnen voor de overnachtvluchten.

  1. met het koppelen hou ik rekenschap welke duiven in de diverse ploegen worden ingedeeld. Dan gaat deze volledige koppel op een vlucht mee. Meestal maak ik 3 ploegen waarvan 1 ploeg die speciaal voor St-Vincent is samen gesteld.
  2. Meestal koppel ik als het weer het toelaat +/- 18 februari alles tegelijk Dan leg ik van mijn kweek of van de betere vliegvogel de eieren om onder koppels waar ik nog geen jongen van ga kweken .Zodra de eieren zijn gelegd direct overleggen. Deze vogels zullen dan binnen 10 dagen weer op eieren komen zo kweek je in een ronde 4 jonge duiven van de betere duiven (daar zij nadien geen jongen meer groot brengen)
  3. Als de jongen +/- 3 week zijn dan gaat de helft met de duivinnen naar hun verblijf. De anderen blijven bij de doffers. Alle jongen zet ik dan gewoon op de grond zij leren dan heel vlug zelf eten. Ook de koppels welke overgelegd zijn komen dan +/- 10 dagen later met hun jongen naar de duivinnen hok toe. Dan worden de eerste jongen gespeend en gaan naar de jonge duiven hok. Zo ook met de 2e toom jongen die verblijven ook +/- 10 dagen bij de ouders.
  4. Hoe ga ik mijn overnacht duiven invliegen . Als het uitkomt eerst op Nest tot de scheiding daar is . Dan gaan de duivinnen iedere week de mand in voor de opleervluchten, ( zij moeten toch ongeveer 1000km onder de vleugels gehad hebben .) De Doffers gaan niet iedere week mee maar wel regelmatig eens inkorven. Dit is voor ploeg 1 haar laatste africhting dan 10 dagen rust voor de eerste overnachting (voor ons is de inkorf datum 30 mei. De Andere ploegen gaan dan gewoon door tot zij voor hun eerste in vlucht staan (wel 10 dagen rust geven) Met de opleer vluchten wordt niet getoond. De ploeg welke op de vlucht gaat deze worden op de inkorf dag van af +/- 10 uur bij elkaar gelaten. De doffers welke thuis blijven worden dan opgesloten in hun broed bak.
  5. Training van de duivinnen indien mogelijk (morgens van af +/- 10 uur). en dan avonds vanaf +/- 20 uur. voor uitlating geef ik meestal een beetje voer dan vliegen zij langer daar deze duivinnen op zich krap worden gehouden met voeren Vooral in het begin later moeten zij worden gevoerd zoals de weduwnaars. Dit is voor ieder zijn eigen inzicht. De doffers trainen zowel morgens als middags Om +/- 18 uur zijn deze weer in hun hok. Willen zij direct weer naar binnen dan met de vlag gaan werken Hok dicht laten tot zij zijn uitgevlogen. Laat de duivinnen eerst gewoon los op hun hok op de schappen. Gaan de eersten met elkaar aanlopen dan sluit ik deze op in een broed hokje van (40 x 30 cm) Later gaat alles achter de tralies. Morgens na het vliegen voeren gezamenlijk op de vloer dan ongeveer 15 min laten lopen voor drenken. daarna weer achter de tralies Zo ook avonds handelen. +/- 5 dagen voor de overnacht vluchten op voeren met snoep en enkele pinda’s in hun broed hok. Als de duiven terug kommen van de vlucht weer de thuisblijvers op sluiten De duiven van de vlucht laat ik wel een dag bij elkaar. Het voeren doe ik gewoon gezamenlijk op de vloer of in de voerbak. Eerst per duif met de lepel tot +/- 5 dagen voor de vlucht dan die ploeg welke mee gaat op voeren in hun broed hok met snoep en enkele pinda’s.

Algemene opmerking is: Als men altijd het nestspel heeft gevlogen dan niet met deze duivinnen beginnen Zij maken er meestal niets van. Daarom ga van start met de jaarlingen welke nog geen nest hebben gehad. Heb je altijd met de doffers gevlogen dan zal dit geen probleem op leveren met deze duivinnen.

H.K. Postma
De Vennen 9
Eenrum
tel 0595-491735

Reacties zijn gesloten.